Je správný čas pro nemovitostní fondy?

09. března 2020
Vojtěch Hebnar

V uplynulém týdnu se vlivem hysterie z šíření koronaviru „vypařily“ z akciových trhů biliony korun. Ani v nejbližších týdnech to nevypadá, že by se situace měla uklidnit. Při tom ještě před měsícem trhy rostly do nových maxim a zdálo se, že akciové „hody“ jen tak neskončí. Žádný strom však neroste do nebe.

Maximální volatilita

Dění okolo koronaviru se označuje za tzv. černou labuť, což je událost, se kterou se v předpovědích nepočítalo a jež má zároveň silně negativní dopady na finanční trhy. Své predikce ohledně letošního ekonomického vývoje již směrem dolů upravují prakticky všechny vlády i mezinárodní organizace na světě.

Loňský růst tak letos střídá pokles. Zatímco se však procenta postupně přidávala celé měsíce, nyní stačí k podobné ztrátě týden. Navíc v současné rozjitřené atmosféře těžko předvídat další vývoj. Z hlediska ohrožení lidských životů není koronavirus rozhodně žádnou pandemií. Politické a zejména ekonomické následky ochranných opatření však mohou být nedozírné.

Investoři nyní zoufale hledají bezpečné přístavy pro své prostředky, kde budou moci tuto nečekanou bouři přečkat. Akcie jsou nepředvídatelné, státní dluhopisy se obchodují v záporné úrovni, výnosy z korporátních mnohdy nepokryjí ani inflaci. Kromě akcií se propadají i komodity. Dříve oblíbené zlato je též jako na houpačce.

Zcela stranou tohoto dění zůstávají nemovitostní fondy. Pokud jsou vhodně byznysově, měnově i regionálně alokovány, mohou právě ony být tím kýženým útočištěm. Ideálem pro tuzemské investory je takový fond, kam mohou vkládat prostředky v korunách, za něž jsou nakupovány komerční nemovitosti umístěné převážně v České republice. Odměnou je výnos z nájmu a případného růstu cen nemovitostí.

Mnozí, kterým se zdál stabilní jednociferný roční růst zhodnocení ve fondu málo, si při dnešních propadech na trzích zoufají. Začalo se totiž zapomínat, že investoři jsou především lidé a kromě suchých čísel rozhodují i emoce. Ztráty na majetku ve výši desítek procent zkrátka nejsou pro každého.

Nemovitostní fondy mohou být konzervativní, stále však poměrně výnosnou volbou pro každého.